BUDVA

Budva je crnogorski grad na Jadranskom moru, nekadašnja biskupija i sadašnja latinica. Ima oko 14.000 stanovnika i središte je opštine Budva. Obala oko Budve, zvana Budvanska rivijera, središte je crnogorskog turizma, poznato po očuvanom srednjovjekovnom gradu, peščanim plažama i raznolikom noćnom životu. Budva je stara 2500 godina, što ga čini jednim od najstarijih naselja na jadranskoj obali.

STARI GRAD

Stari grad Budva nalazi se na kamenitom poluostrvu, na južnom kraju Budvanskog polja. Arheološki dokazi upućuju na to da je na mestu Starog grada nastalo ilirsko naselje prije grčke kolonizacije Jadrana. Iako je ovo mesto trajno naseljeno još od rimskog doba, većina postojećih gradskih zidina i zgrada podignuta je za vreme mletačke vladavine.

Cijeli grad je okružen obrambenim kamenim zidovima. Utvrde Budve tipične su za srednjovjekovne zidane gradove na Jadranu, zajedno sa kulama, udubljenjima, utvrđenim gradskim vratima i kaštelom.

Prvobitno su bila vrata na sve četiri strane grada sa zidinama. Međutim, kapije okrenute prema moru bile su zatvorene tokom godina. Glavna gradska kapija je Porta di Terra Ferma, veliki ulaz u grad sa zapada. To je ujedno i početak glavne gradske saobraćajnice, Njegoševe ulice. Na sjevernom zidu se nalaze još četiri kapije, okrenute prema budvanskoj marini (Porta Pizana, Porta Pizana 1 i 2 i Porta Pizanella), te jedna mala kapija okrenuta prema jugozapadnoj plaži Ričardove glave.
Raspored grada je grubo ortogonalan, iako mnoge ulice odstupaju od rešetke, što rezultira donekle nepravilnim obrascem, sa mnogim piazzama koje su povezane uskim ulicama. Danas, cijeli grad unutar zidina je samo pješak.

Gradska tvrđava se nalazi na južnom kraju grada. Prvobitno poznata kao Dvorac Sv. Marije, utvrđenje je kontinuirano obnavljano i prošireno kroz srednji vijek, dostižući svoj konačni oblik u vrijeme austrougarske vladavine. Zidine citadele, dužine 160 m, zajedno sa istočnim i zapadnim kulama, su zamršeno povezane sa ostalim gradskim zidinama. Austrijske kamene barake čine najistaknutiju strukturu unutar dvorca, odvajajući citadelu od ostatka grada. Ruševine crkve Santa Maria de Castello, po kojoj je čitav kompleks prvobitno nazvan, nalaze se unutar citadele.

Sjeverno od citadele nalazi se veliki javni trg sa svim crkvama starog grada - crkva Sv. Ivana (17. st.), Santa Maria u Punti (840. godine) i crkva Svete Trojice (1804.).

logo beli skroy
Budva je crnogorski grad na Jadranskom moru, nekadašnja biskupija i sadašnja latino-katolička titula. Ima oko 14.000 stanovnika i centar je opštine Budva.

KONTAKT

Lux Apartments Sunrior
Adresa:Trg slobode - Tre Canne, Budva, Crna Gora
Mobilni:+382 69 413-797
Radno vreme recepcije:
Ponedeljak - Nedelja - 09:00h – 18:00h
Эл. адрес: reservations@luxsunrior.com